Program

 

Konference Živá krajina 28. ledna 2025

 

OD PROGRAM
9:00 Zahájení konference
 Dalibor Tomko (moderátor)
9:05 Úvodní slovo ministra zemědělství Marka Výborného
Ministr zemědělství Marek Výborný
9:15 Vliv života v půdě na nutriční kvalitu potravin
Dan Kittredge (USA)
9:50 Panel: Regenerativní zemědělství a role potravinářských firem: Současné výzvy a příležitosti
 Bude doplněno.
10:25
Ochrana půdy a její biodiverzity - pomůžou nám evropská pravidla?
Ladislav Miko
10:55 Coffee Break
11:30 Udržitelné financování investic spojených s přechodem na regenerativní zemědělství
Eva Chvalkovská
11:40  Praktické cesty ke zlepšení zdraví půdy
David Purdy (UK)
12:30 Zaostřeno na živou půdu
Bude doplněno.
12:50 Oběd
14:20 Panel: Zdraví půdy pohledem poradců na regenerativní zemědělství, hodnocení programu EITF ScaleUp Regenerative Agriculture v ČR a na Slovensku
Ing. Lubomir Marhavy (SK), Ing. Tomáš Baran (SK)
15:10 Panel: Regenerace v praxi - zkušenosti s přechodem na regenerativní zemědělství, úspěchy a překážky letošní sezóny
Jan Basař, František Jenček, Vladimír Gut, moderuje Romana Kremláčková
15:50 Coffee Break
16:15 Rozmanitost osevních postupů v regenerativním zemědělství 
Martin Smetana
16:40 Panel: Jaké netradiční plodiny mohou být ekonomicky výhodné pro rozšíření osevního postupu?
Zuzana Benešová moderuje (Živá půda), Rostislav Mátl (DVP Agro, Spolek pro regenerativní zemědělství), zástupce Ambiente Group, zástupce společnosti Foodish

17:25

 

Závěrečné slovo
poděkování Václav Kurel, Dalibor Tomko
17:35 Předpokládaný konec konference

 

 

 

 

Anotace jednotlivých přednášek 

 

09:05  

Úvodní slovo ministra zemědělství Marka Výborného

Ministr zemědělství Marek Výborný

 

 

09:15

Vliv života v půdě na nutriční kvalitu potravin

Dan Kittredge

Dan Kittredge se ve svém příspěvku podělí o své dlouholeté zkušenosti práce své organizace Bionutrient Food Association. Posledních 8 let provádí výzkum zaměřený na nutriční rozdíly v potravinách a na to, co ovlivňuje jejich obsah. Jaký vliv může mít kvalita půdy, její mikrobiální život a biologická aktivita na nutriční hodnotu potravin, které konzumujeme? Jak vliv mají nutričně bohaté potraviny na zdraví lidí a stav životního prostředí?

 

9:50

Panel: Regenerativní zemědělství a role potravinářských firem: Současné výzvy a příležitosti

Bude doplněno.

 

10:25

Ochrana půdy a její biodiverzity - pomůžou nám evropská pravidla? 

Ladislav Miko

Půdní biolog a ekolog Doc. RNDr. Ladislav Miko, Ph.D. se zaměří na aktuální výzvy spojené s ochranou půdy v evropském kontextu. Ve svém příspěvku bude hovořit o klesající biodiverzitě a degradaci půdy, což ohrožuje nejen ekologickou stabilitu, ale také zemědělskou produktivitu a zdraví potravinového řetězce. Bude se věnovat otázkám, jak jednotlivá evropská legislativní opatření a strategie pomáhají zlepšit ochranu půdy, zaměří se na účinnost stávajících politik a jejich implementaci.

 

11:30

Udržitelné financování investic spojených s přechodem na regenerativní zemědělství 

Eva Chvalkovská

Jak lze „zeleně“ financovat „zelená“ (v našem případě regenerativní) řešení, technologie a další investice v zemědělských podnicích? To představí Eva Chvalkovská z Komerční banky.

 

11:40

Praktické cesty ke zlepšení zdraví půdy

David Purdy

Dr. David Purdy je anglický výzkumník a expert na zdravou půdu. Na konferenci se podělí o své dlouholeté zkušenosti z terénu, výzkumu i svého působení v roli poradce. Zaměří se také na půdní mikrobiální společenstva a strukturu půdy v souvislosti s jejím obděláváním a využitím meziplodin. 

 

12:30 

Zaostřeno na živou půdu

Bude doplněno

 

14:20

Panel: Zdraví půdy pohledem poradců na regenerativní zemědělství, hodnocení programu EITF v ČR a na Slovensku

Ing. Lubomir Marhavy (SK), Ing. Tomáš Baran (SK)

V panelové diskuzi vystoupí dva zkušení poradci z programu EIT Food ScaleUp Regenerative Agriculture. Lubomír Marhavý a Tomáš Baran pomáhají farmářům při přechodu na regenerativní zemědělství. Diskutovat budou o nejčastějších chybách, se kterými se farmáři při přechodu setkávají, a podělí se o výsledky analýz půdní mikrobiologie z 18 farem z Čech a 18 farem ze Slovenska. Účastníky bude zajímat, co ovlivňuje zdraví půdy a jak lze regenerativní postupy optimalizovat pro lepší výsledky. Řeč bude o výběru strojů, zkušenostech s vhodným plánováním osevních plánů i volbě meziplodinových směsí. Oba budou k dispozici na všetečné dotazy z publika. 

 

15:10

Panel: Regenerace v praxi - zkušenosti s přechodem na regenerativní zemědělství, úspěchy a překážky letošní sezóny

Jan Basař, František Jenček, Vladimír Gut, moderuje Romana Kremláčková

Panelová diskuze se zaměří na aktuální zkušenosti zemědělců. Hosté se podělí o své poznatky s meziplodinami, novými technologiemi i výsledky uplynulé sezóny. Diskuze bude zahrnovat výzvy, kterým čelili, klíčové úspěchy i oblasti, kde se setkali s problémy. Otevřeně promluví o tom, co bylo nejtěžší překonat a co by na základě svých zkušeností doporučili ostatním, kteří se na tuto cestu teprve chystají.

 

16:15

Rozmanitost osevních postupů v regenerativním zemědělství 

Martin Smetana

Přednáška se zaměří na praktické zkušenosti s pěstováním méně obvyklých plodin, které mohou obohatit osevní plán v regenerativním zemědělství. Farmář Martin Smetana, působící v projektu Živá půda jako poradce pro zemědělce, představí konkrétní plodiny, s nimiž má své zkušenosti, a vysvětlí jejich přínos nejen pro zlepšení kvality půdy, ale i jejich nutriční hodnotu.

 

16:40

Panel: Jaké netradiční plodiny mohou být ekonomicky výhodné pro rozšíření osevního postupu?

Zuzana Benešová (Živá půda), Rostislav Mátl (DVP Agro, Spolek pro regenerativní zemědělství), zástupce Ambiente Group, zástupce společnosti Foodish

Panelová diskuze se zaměří na překážky a příležitosti spojené s pěstováním a zpracováním méně běžných (ale změnám klimatu více odolných) plodin v České republice. Diskutovat budou zemědělci, kteří mají zkušenosti s těmito plodinami a zástupci potravinářského a gastronomického průmyslu. Řeč bude o zahraniční inspiraci, chybějící infrastruktuře pro zpracování netradičních plodin, nedostatečných výrobních kapacitách a možnostech, jak zlepšit přístup těchto plodin na trh. Panel nabídne příležitost sdílet praktické zkušenosti a řešení pro rozvoj lokální produkce.